Nyheder

December 2024

Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond 

 

Reinholdt W. Jorck og Hustru opbyggede i slutningen af det 19. århundrede en betragtelig formue ved hårdt arbejde og omfattende bygherrevirksomhed i det indre København. Mest kendt er i dag passagen og bygningskomplekset, som bærer Jorcks navn (Jorcks Passage). Sønnen Knud Jorck oprettede den 16. december 1938 fonden i forældrenes navn.


Forskningspriser, 450.000 kr., til tre unge forskere

Den 11.  december 2024 blev de tre forskningspriser på 450.000 kr. uddelt ved det traditionsrige forskningsprisarrangement i Højesteret af højesteretspræsident og formand for fonden, Jens Peter Christensen.

Udover forskningspriserne modtager de tre dygtige forskere skulpturen Forskeren af Kristian von Hornsleth.

Professor Søren Kegnæs, DTU

Professor Søren Kegnæs fra DTU Kemi er en førende forsker inden for grøn kemi, med fokus på udvikling af nye katalysatorer til bæredygtig omdannelse af CO2 til kemikalier og brændstoffer. Hans arbejde kombinerer nanoteknologi og katalyse for at skabe innovative løsninger, der reducerer energiforbrug og CO2-udledning. Søren Kegnæs samarbejder tæt med industrien, hvilket har resulteret i flere patenter og kommercialiseringer af hans teknologi, der fremmer en mere bæredygtig kemisk industri inden for fagområdet: Katalyse og bæredygtig kemi. DTU.

Lektor Jes Frellsen, DTU


Jes Frellsen er en af Danmarks førende eksperter inden for generativ kunstig intelligens (KI), kendt fra teknologier som chatbots og billedgenereringsmodeller. Han udvikler banebrydende metoder til håndtering af ufuldstændige data, afgørende for videnskabelige anvendelser. Frellsen forsker desuden i sikker og pålidelig brug af KI samt anvendelser inden for bl.a. biologi. Desuden bidrager han aktivt til uddannelse, bl.a. gennem etableringen af verdens første Ph.d.-sommerskole i generativ AI. Inden for fagområdet: Generativ kunstig intelligens. DTU.

Carina Risvig Hamer, KU

Professor Carina Risvig Hamer forsker i de regler, der finder anvendelse ved indgåelse af offentlige kontrakter. Det er et område med stor samfundsmæssig betydning, hvor der i Danmark alene anvendes 420 mia. kr. om året. Der er derfor stigende fokus på de offentlige kontrakter som led i klimadagsordenen. Området er præget af en høj juridisk kompleksitet og mange nye regler, særligt i EU-regi. Carinas forskning er med til at sætte fokus på, hvordan de offentlige indkøb gøres grønnere. inden for fagområdet:  Forvaltningsret og udbudsret. KU.

Priserne er givet som en anerkendelse af hidtidige resultater samt som inspiration til fortsættelse af prismodtagernes forskning og undervisning. Beløbene skal, efter de respektive prismodtageres anvisning, anvendes til dækning af udgifter i forbindelse med igangværende og fremtidig forskning, herunder videreuddannelse i forskningsmæssigt øjemed inden for de respektive prismodtageres fagområder.



Billede fra Højesteret - taget i forbindelse med uddeling af forskningspriser 2024.


Fra venstre: Jes Frellsen, Søren Kegnæs, Carina Hamer, Højesteretspræsident Jens Peter Christensen, bestyrelsesmedlem Steen Nielsen.

Rejselegater og projekter

Derudover har fonden bevilget 8 mio. kr. til rejselegater til unge studerende, der rejser ud i verden og kommer dygtigere hjem – til glæde for det danske samfund og erhvervsliv og 760.000 kr. til samfundsgavnlige projekter: Læger uden Grænser, Ingeniører uden Grænser, Naturvidenskabsfestivalen samt forskellige Case Competitions, hvor talentfulde studerende dyster om at løse virkelige virksomhedsprojekter. real-life business, og opbygge et netværk, de kan få glæde af senere i deres karriere.


Fonden har i år desuden bl.a. tilgodeset studerendes deltagelse i Case Competition, der giver de studerende en unik mulighed for at bruge og udvikle deres kompetencer på ”virkelige udfordringer” samt opbygge et netværk, de kan få glæde af senere i deres karriere.


Forskningsophold i Grønland

I perioden 01.02.2024 – 30.04.2024 har jeg været på et 3 mdr. forskningsophold i Grønland ved Steno Diabetes Center Grønland, og Dronning Ingrids Sundhedscenter (DIS), Nuuk, hvor jeg har indsamlet data til mit projekt om hjernehindeblødninger blandt grønlandske patienter.

Fritiden er blevet brugt på alle de vintereventyr, man kunne forestille sig: nordlys-kiggeri, fiskeri, vandreture, og langrend. På dag 3 efter min ankomst til Nuuk startede jeg på begynder skiskole for voksne, og mit

langrendseventyr kulminerede i deltagelse i Arctic Circle Race – world toughest cross country ski race, på 100 km distancen. Som stor vandsportsentusiast, blev det også til en enkelt wakeboard session blandt isbjergene i Ilulissat – en iskold men vild oplevelse.


Joo Rørholm Svendsen

Billeder fra forskningsophold i Grønland.  


Billeder fra projekter som fonden har støttet. Til venstre ses billede fra CBS Case Competition og til højre ses billede fra Naturvidenskabsfestivalen, Astra.  



Familien

Fonden har bevilget 1 mill. kr. til efterkommere af fondens stifters søstersønner bankbestyrer Aage Jorck-Jorckston og sekretær Kai Jorck-Jorckston.